Blog

Gluten İçerdiğini Bilmediğiniz Gıdalar

Günümüzde herkes glütensiz gibi görünüyor. İnsanlar glüten içerdikleri için makarna, ekmek, tahıl gevrekleri, bira ve unlu mamullerden kaçınırlar. Hem gururla hem de gergin bir şekilde arkadaşlarına, ailelerine ve sunuculara glütensiz olduklarını söyleyerek, hiçbir koşulda glüten içeren hiçbir şey yiyemeyeceklerini yineliyorlar. Bazıları için glütenden kaçınmak (tamamen meşru) bir seçimdir, ancak diğerleri glüten onların ciddi şekilde hastalanmasına neden olur . İkinci grup için, glüten içeren herhangi bir şeyden kaçınmak, bir yaşam tarzı seçimi değil, ciddi bir gerekliliktir. Gerçekten glüten nedir? Göre Çölyak Hastalığı Vakfı glüten, buğday ve çavdar arasında çapraz olan buğday, çavdar, arpa ve tritikale proteinleri için kullanılan terimdir. Örneğin ekmek hamurunu yoğurduğunuzda, unun içindeki glüteni geliştirmeye çalışıyorsunuz, bu da ekmeğin yapısını sağlamaya yardımcı olacaktır. Karabuğday, potansiyel olarak kafa karıştırıcı isme rağmen, buğdayla ilgili değil ve doğal olarak glütensizdir.

Glutene duyarlı veya alerjik olsun, ciddidir ve diğer yiyeceklerle çapraz kontaminasyon büyük bir endişe kaynağıdır. Belki de çapraz kontaminasyondan daha tehlikeli olan glütenin göz önünde saklanmasıdır. Pek çok gıdada glüten içerdiğini asla tahmin edemeyeceğiniz glüten vardır; bu, elbette, buğday, çavdar veya arpa fısıltısı bile yediklerinde korkunç yan etkiler yaşayanlar için bir sorundur. Çölyak Hastalığı Vakfı 'Büyük 3' olarak değerlendirilir.

Çaresizce glutenden kaçınmanız gerekiyorsa, Amerikan yapımı Çin yemeklerinden, şarküteri sandviçlerinden veya sakızlı şekerlerden kaçınmanız gerekmeyebilir, ancak hangi yiyeceklerin sizi rahatsız edebileceğini ve sizi hasta edebileceğini bilmek, mutsuz hissetmek veya sağlığınızdan ödün vermek yerine kesinlikle tercih edilir. . Büyük olasılıkla kilerinizde, buzdolabınızda veya dondurucunuzda bulunan bu sinsi yiyecekler glüten içerebilir, bu yüzden yemeden önce okuduğunuzdan emin olun.

Ben söğüt

Yapmadığınız Gıdalar

Doğru, soya sosu genellikle glütensiz değildir, ancak olması gerektiğini düşünebilirsiniz. Göre Cleveland Kliniği Glutenden uzak durmanız gerekiyorsa soya sosundan kaçınmalısınız. Çoğu normal soya sosu buğday ve soyadan yapılır, ancak glütensiz soya sosu genellikle izini sürmek çok zor değildir. Süre biraz araştırma bitmiş, fermente edilmiş Japon soya sosunun (bazen 'shoyu' olarak adlandırılır) buğdaydaki alerjenik bileşenleri içermediğini söylüyor, sizi hasta etmeyeceğinden emin değilseniz yine de bundan kaçınmak isteyebilirsiniz. Bir glüten alerjiniz veya hassasiyetiniz varsa ve yediğiniz şeyin iyi olduğundan emin olmak istiyorsanız, şişenizin özellikle 'glütensiz' yazdığından emin olun.

Şarküteri etleri

Yapmadığınız Gıdalar

Şarküteri etlerinin her zaman glütensiz olmadığını ilk öğrendiğimde biraz üzüldüm. Sonuçta, şarküteri etleri teorik olarak ince dilimlenmiş etler olmalıdır, değil mi? Sadece et, glüten içeren içerik yok. Yine de ortaya çıktığı gibi, bazı şarküteri etleri dolgu maddesi olarak buğday ürünlerini kullanıyor. Göre Mayo Kliniği , glütensiz bir diyet izlemesi gerekenler, glütensiz olarak etiketlenmedikçe işlenmiş öğle yemeği etlerinden kaçınmalıdır.

Taklit yengeç eti

Yapmadığınız Gıdalar

Burada bahsettiğim gerçek yengeç eti değil, amadır-dirKaliforniya'da genellikle bulunan versiyon, bakkalda veya en sevdiğiniz suşi lokasyonunda sarılır. Bu ürün tipik olarak buğday nişastası ile karıştırılmış balıktır. Rodale'nin Organik Yaşamı . Gluten intoleransı mı? Yediğin yengecin taklit olmadığından emin ol.



köri tozu

Yapmadığınız Gıdalar

Köri tozu, glüten içeren bir şeyle çapraz kontamine olmuş veya üretici tarafından kasıtlı olarak eklenmiş olabilir. Göre Günlük Yemek , baharatın pişmiş dokusunun pürüzsüz olmasını sağlamak için bazen özellikle köri tozuna buğday eklenir.

Barbekü sosu

Yapmadığınız Gıdalar

Arka bahçedeki bir aşçılıkta mı? O şişe barbekü sosunu bırak. Bazı şişelenmiş barbekü soslarında buğday bazlı veya nişastalı kıvam arttırıcılar kullanılır, göreÇok iyi . Ek olarak, arpa malt unu (glüten içerir) bazen doğal duman aromaları yapmak için kullanılır ve bunlar daha sonra şişelenmiş barbekü soslarına eklenir. Etiketi okuyun veya şefle iki kez kontrol edin.

Viski, burbon ve çavdar (belki)

Yapmadığınız Gıdalar

Bu tartışmaya açık olanıdır. Gibi Yemek Cumhuriyeti Ulusal Sağlık Enstitüleri Çölyak Hastalığı Farkındalık Kampanyası, tüm damıtılmış alkollü içeceklerin (hepsi glüten içeren tahıllardan yapılan viski, burbon ve çavdar dahil) damıtma işlemi nedeniyle doğal olarak glütensiz olduğunu söylüyor. The Çölyak Hastalığı Vakfı ayrıca sert alkolün glütensiz olduğunu söylüyor. Bununla birlikte, glüten intoleransınız varsa, bu ruhları dikkatli bir şekilde denemek en iyisi olabilir, çünkü bazı çok hassas insanlar buna tepki verebilir. tarafından not edildiÇok iyi .

Turşu

Yapmadığınız Gıdalar

Turşu, kendi başına glüten içermezken, malt sirkesinde salamura edilirse, teknik olarak glütensiz değildir. Göre Chicago Üniversitesi Çölyak Hastalığı Merkezi malt sirkesi bir arpa türevidir ve damıtılmaz, yani glüten içerdiğine bahse girebilirsiniz. Damıtılmış sirke veya tuzla salamura turşulara yapıştırın ve tamamen hazır olmalısınız.

Çorbalar ve soslar

Yapmadığınız Gıdalar

Ticari olarak yapılan çorbalar ve birçok sos (ev yapımı veya mağazadan satın alınmış) genellikle glütenle doludur. Göre Daha İyi Evler ve Bahçeler bulyon, et suyu ve koyulaştırıcıların hepsi yaygın suçlular. Yerçekimlerinin özellikle glüten içerme olasılığı yüksektir, bu yüzden dikkatli olun. Un yerine mısır nişastası kullanan çorba ve sosları arayın ve içerik etiketlerini dikkatlice okuduğunuzdan emin olun.

Yulaf ve yulaf ezmesi

Yapmadığınız Gıdalar

Yulaf doğal olarak glütensizdir, peki işlenmiş yulaf veya yulaf ezmesi nasıl glüten içerebilir? Çapraz bulaşma tipik olarak suçlanacak The Kitchn . Buğday, arpa ve çavdar hasadı ve işlenmesi için kullanılan aynı makineler, özel bir değerlendirme yapılmadıkça yulaf hasadı ve işlenmesi için de kullanılabilir. Satın aldığınız yulaf ve yulaf ezmesi paketlerinin açıkça 'glütensiz' olarak etiketlendiğinden emin olun.

Meyan kökü ve çiğneme şekeri

Yapmadığınız Gıdalar

Şeker glüten içerebilir mi? Evet. Meyan kökü genellikle buğday unu içerir Bu kesinlikle glütensiz olmadığı anlamına gelir. Bununla birlikte, glütensiz bir versiyon satan markalar bulabilirsiniz, bu nedenle glüten kesinlikle kullanılmazsa, sakızlardan tamamen vazgeçmeniz gerekmez.

Önceden hazırlanmış salata sosları

Yapmadığınız Gıdalar

Ev yapımı soslarınıza glüten içeren maddeler eklemeyebilirsiniz, ancak göreCafeMom , mağazadan satın alınan salata sosları, sosunuzu viskoz hale getirmek ve doğru dokuyu elde etmek için bazen yoğunlaştırıcı olarak buğday bazlı ve nişastalı ürünler içerir. Bu günlerde daha birçok marka glütensiz seçenekler üretirken, bir restoranda olduğunuzda salatanızın üzerine aldığınız İtalyan sosunun glütensiz olduğunu varsaymayın. Şüphe duyduğunuzda sorun!

Sakız

Yapmadığınız Gıdalar

Görünüşe göre, çiğnediğiniz sakız aslında glütensiz olmayabilir. GöreÇok iyi , sakızların hepsi glütensiz değildir. Bazı markalar ya glüten içerebilen maddeler kullanır ya da üretim sırasında glüten testi yapmazlar. Bunun yerine güvenli, glütensiz bir sakız arayın.

Kızarmış yiyecekler

Yapmadığınız Gıdalar

Kızartılmış yiyecekler genellikle fritöze daldırılmadan önce hamurlu, un bazlı hamurlarla kaplanır. Ve kendileri bir hamur kaplamasına sahip olmasalar bile, ezilmiş yiyecekler o fritözde yağı değiştirmeden kızartılırsa, diğer kızartılmış yiyecekleri (doğal olarak glütensiz patates kızartması gibi) çapraz kontamine edebilirler. göre Sağlık hattı . Bir şey mısır unu ile dövülmüş olarak listelenmiş olsa bile, yine de güvenli olmayabilir. Bunun nedeni, bazen restoranların saf mısır unu yerine mısır unu karışımı (aynı zamanda un içeren) kullanmasıdır. Eyvah! Bu aldatıcı bir soru.

Dondurma

Yapmadığınız Gıdalar

Biliyorum, dondurma nasıl glütensiz olamaz? Pekala, çoğuvardıraslında glütensizdir, böylece rahat bir nefes alabilirsiniz. Ancak, göre Çok iyi , bazı dondurmalar buğday unuyla yapılır (yine de çoğu değildir). Gluten içeriği aromaya göre de değişebilir, bu da glüten intoleransınız varsa aklınızda bulundurmanız gereken önemli bir şeydir. Ek olarak, herhangi bir tatlıyı dondurmanıza karıştırmayı planlıyorsanız, kurabiye ve kek parçalarının, bazı şekerlerin ve bazı serpintilerin glütensiz olmadığını ve bu da şekerli karışımınızın tamamını güvensiz hale getireceğini unutmayın.

Sosisli sandviç

Yapmadığınız Gıdalar

Glutenin et ürünlerinde ne işi var? Sosisli sandviçleriniz ve sosisleriniz için bariz olanı yapıyor ve çöreklerden vazgeçiyor olsanız bile, yine de net olmayabilirsiniz. Göre Yapıştırmak Bazı sosisli sandviçler ve sosisler unları bağlayıcı ve dolgu maddesi olarak kullanır, bu nedenle yemekten önce etiketi dikkatlice okumak önemlidir. Bununla birlikte, sosisli sandviç ve sosis üreten daha fazla şirket, glüten içeren ürünlerden vazgeçiyor, bu nedenle, tercih ettiğiniz marka muhtemelen güvenlidir. Bununla birlikte, glüten intoleransı olanlar için üzgün olmaktan daha güvenli olduğu söyleniyor.

Multivitaminler

Yapmadığınız Gıdalar

Yani multivitaminler tam olarak birGıdaaslında, ancak glüten intoleransınız varsa, birçok multivitamin ve ilacın glütensiz olmadığını bilmek önemlidir. Göre -eCafeMom eczacınızla konuşmak, ilaçlarınızın, vitaminlerinizin ve takviyelerinizin sizin için güvenli olup olmadığını bilmenin en iyi yoludur. Ayrıca, nişastalı dolgular içerebileceklerinden jenerik versiyonlar söz konusu olduğunda daha dikkatli olun.

Worcestershire sos

Yapmadığınız Gıdalar

Worcestershire sosu, birçok farklı yiyeceğin sihirli bileşenidir, ancak malt sirkesinden (diğer birçok şeyin yanı sıra) yapılır, bu da glütensiz bir gıda olmadığı anlamına gelir. Kanada Çölyak Derneği Newfoundland ve Labrador Bölümü. Hamburger ve turşular genellikle Worcestershire ile tatlandırılır ve bu da onları sinsi glüten kaynakları haline getirir. Emin olup olmadığınızı sorun veya etiketi dikkatlice okuyun. Aslında bazı markalarvardırglütensiz.

Her zaman etiketleri okuduğunuzdan emin olun

Yapmadığınız Gıdalar

Alışverişe çıkmadan veya yemeden önce glüten içeren bileşenlerin çeşitli türevleri konusunda kendinizi eğitmek önemlidir, ancak etiketteki içeriğin ne olduğundan emin değilseniz, ona bakmak ve daha sonra sizi hasta edip edemeyeceğini belirlemek önemlidir. Sonuçta, glüten içeren pek çok yiyecek vardır ve bu sadece onlara bakarak her zaman açık değildir, bu nedenle, kendinizi güvende ve sağlıklı tutmanın en iyi yolu etiketleri okumak veya bir ürünün ne içerdiğini bilenlere soru sormaktır.

Tavsiye